An image of professor Marcelo Yogui

Jag heter Marcelo Galvao Santiago, men jag Àr mer kÀnd under namnet Marcelo Yogui. Jag har trÀnat brasiliansk jiu-jitsu i mer Àn 30 Är och började nÀr jag var 15 Är gammal.

Min trÀning började under professor Rillion Gracie, och efter att ha lÀrt mig grunderna dÀr (vilka jag fortfarande anvÀnder och lÀr ut idag), sÄ började jag trÀna med professor Carlos Gracie jr. frÄn Gracie Barra Team som Àr ordförande för det brasilianska och internationella förbundet. Jag mÄste ocksÄ tacka Renzo Gracie, bröderna Machado och mÄnga andra trÀningspartners jag har haft nöjet att trÀna med.

Efter en framgÄngsrik karriÀr trÀffade jag min vÀn Peter Zethraeus i Rio de Janeiro redan 1996. Han var den första som gav mig chansen att komma till Sverige och presentera min sport. Jag var en av pionjÀrerna som tog brasiliansk jiu-jitsu till skandinavien. NÀr jag besökte Sverige senare samma Är var brasiliansk jiu-jitsu mycket sÀllsynt och endast ett fÄtal klubbar var aktiva. Vi var ett gÀng hÀngivna personer som Àlskade sporten och lyckades utöka vÄra rötter i hela skandinavien och fÄ fram till ett bra lag som lyckades vinna stora tÀvlingar runt om i Europa och Àven i Brasilien.

Under min resa inom BJJ har jag sjÀlv lyckats vinna nÄgra bra titlar, som panamerikansk mÀstare, brasiliansk mÀstare, europamÀstare och Àven nÄgra andra lokala tÀvlingar. Förutom att driva min egen akademi i Rio och undervisa i skandinavien har jag undervisat pÄ mÄnga stÀllen över hela Europa, Nord- och Sydamerika och Àven i Hong Kong och pÄ vissa platser i USA. Nu Àr jag baserad i Göteborg i Sverige och reser fortfarande runt och undervisar och har Àven ett bra samarbete med Shootfighting Association.

Jag Àr stolt över alla mina elever och alla mÀnniskor jag har arbetat med och kunnat hjÀlpa genom Ären. Jag vill tacka Babak Morteza Aghavali frÄn Superior wear och Àven min gode vÀn och partner för allt stöd och all vÀnskap han har gett mig.

Tack.

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) hÀrstammar frÄn japansk jiu-jitsu och judo, men har i Ärtionden vidareutvecklats av familjen Gracie frÄn Brasilien. BJJ Àr en grapplingstil som innebÀr att du inte anvÀnder slag eller sparkar, utan istÀllet fokuserar pÄ lÄs och positioner för att oskadliggöra din motstÄndare. Grundidén Àr att fÄ ner din motstÄndare pÄ marken, kontrollera honom / henne att stanna dÀr och med hjÀlp av lÄs och strypningar tvinga dem att ge upp. BJJ brukar lyftas fram som kampsporten dÀr mindre motstÄndare har störst möjlighet att övermanna större och starkare. Anledningen till detta Àr att tekniken alltid kommer före fysiska egenskaper som storlek och styrka. Genom att fokusera pÄ teknik och koncentrera sig pÄ att hÄlla kampen frÀmst pÄ marken ger personen med den mindre kroppsstorleken en fördel. Detta Àr magin som gör BJJ till den kampsport som passar alla pojkar och flickor, smÄ och stora, unga och gamla!

Submission wrestling (Àven kÀnd som Grappling och No-Gi Jiu Jitsu) Àr en modern, hybrid kampsport med kast frÄn Judo, take-downs frÄn brottning, svep och chokes frÄn brasiliansk jiu-jitsu, lÄs frÄn Shooto och Shootfighting etc. MÄlet i sporten Àr att tvinga din motstÄndare att ge upp utan att anvÀnda sparkar eller slag. Grepp, kast, strypningar och lÄs Àr tillÄtna. Du vinner genom att mostÄndaren ger upp (avslut) eller poÀng. Submission Wrestling trÀnas över hela vÀrlden och det finns tÀvlingar för alla nivÄer. Federation of Associated Wrestling Styles (FILA) organiserar Grappling Championships Ärligen. FILE Àr den största organisationen inklusive olympiska evenemang.